In Tournai maar ook in de directe omgeving van Tournai zijn er verschillende britse eerste wereldoorlog begraafplekken te vinden boordevol met jonge britse soldaten die hun leven hebben gegeven tijdens deze wrede oorlog. Heb jij al een kamer geboekt in ons Hotel Cathedrale kunnen we u echt aanraden eens een bezoekje te nemen aan de War cemetery in Tournai. Ook voor scholen en scouting is dit een leerzame excursie over de 1ste wereldoorlog.

 

De  oorlogs begraafplaats is een uitbreiding van de gemeentelijke begraafplaats Tournai Communal Cemetery en heeft een oppervlakte van ongeveer 3.680 m². Het terrein is gedeeltelijk omgeven door een natuurstenen muur en een heg. Het Cross of Sacrifice staat aan de westelijke zijde direct aan de toegang en de Stone of Remembrance staat centraal op het terrein. Aan de zuidelijke zijde staan twee schuilhuisjes verbonden door een muur met zitbank en een stuk groen.

 

Op 23 augustus 1914 werd Doornik door het Duitse II Korps bezet en bleef in hun handen tot de stad op 8 november 1918 door de 47th (Londen) en 74e (Yeomanry) werd bevrijd. Tijdens de bezetting werden de gewonde en zieke Duitse en geallieerde soldaten verzorgd in het "Asile" en het "Hospital Notre-Dame". Degenen die overleden werden op de gemeentelijke begraafplaats en de uitbreiding (extension) bijgezet. Op 14 november 1918 kwam de 51ste (Highland) Casualty Clearing Station (veldhospitaal) in de stad en bleef er tot 20 juli 1919.

 

Na de oorlog werden de graven gehergroepeerd volgens nationaliteit en vele slachtoffers werden vanuit 63 kleine begraafplaatsen in de wijde omgeving van Doornik naar hier overgebracht.

 

Er liggen nu 645 Britten, 30 Canadezen, 5 Australiërs, 1 Nieuw-Zeelander, 5 Zuid-Afrikanen, 4 Indiërs en 2 Belgen uit de Eerste Wereldoorlog. Er liggen ook nog 117 Russen die in krijgsgevangenschap stierven. Voor twee Britten werden Special Memorials[1] opgericht omdat zij oorspronkelijk op andere begraafplaatsen lagen maar niet meer teruggevonden werden. Voor nog twee andere Britten werden ook Special Memorials[2] opgericht omdat hun graven hier niet meer gelokaliseerd konden worden.

 

Overige Britse oorlogs begraafplaatsen in de omgeving

In onderstaande lijst vind u overige oorlogs begraafplekken in de omgeving van Tournai.