Al meer dan 900 jaar inmiddels viert Tournai dat ze verlost werden door Onze-Lieve-Vrouwe van de pest in 1092. Deze traditie herhaalt zich nu al meer dan 900 jaar en wordt gezien als een van de oudste religieuze evenementen in het land. Elk jaar de tweede zondag van september start dit groots evenement om 10 uur aan de kathedraal met de 5 torens die ook is opgenomen in de Werelderfgoed lijst van UNESCO.


Versierde straten in teken van het geloof

Het heugelijk evenement zet alle inwoners en parochies in Tournai  al ruim van te voren aan het werk om de straten te versieren met kleurrijke bloemen en vlaggen. Het aanzicht is een groot feest en ieder is dan ook verheugd op deze dag. De sfeer is werkelijk formidabel. Heel Tournai staat in het teken van geloof, harmonie en genade.


Grote historische processie van Onze-Lieve-Vrouw-der-Zieken

Aan de optocht doen verschillende groepen en parochies in Tournai mee allemaal verkleed in de mooiste costuums en versierd met de rijkdommen van de reliekenschrijnen die in volle ornaat aan u worden getoond deze dag. In passende klederdrachten van destijds voert de processie de belangrijkste en mooiste schatten van de kathedraal door de stad. Overal in de stad hoort men koren en muzikanten die alles tot een nog groter feest maken. De processie start vanaf de Kathedraal omstreeks 15u en terugkeer rond 16u45. Rondleidingen in de kathedraal beginnen die dag om 11u en 16u (in FR, NL en gebarentaal).


Historie van Doornik (Tournai)

In Doornik (”Tournai” is beter) spreken de inwoners Frans. Het is gelegen in de provincie Henegouwen, precies over de grens met Vlaanderen en vlak bij de grens van Frankrijk. Ongeveer 70.000 inwoners zijn er woonachtig. Tournai is na Tongeren de oudste stad van België. 

In het verleden is Tournai verschillende keren Frans gebied geweest. Ook is het al Nederlands, Engels, Spaans en Oostenrijks geweest.

Doornik heeft in de tijd van de hervorming een belangrijke rol gespeelt. Het was een stad met de meeste protestanten en had als bijnaam het Genève van het noorden. Omstreeks 1566 waren 18.000 van de 25.000 inwoners protestant. Heden ten dage is dit wel anders.


Kom jij ook naar de processie?

Wil je alles deze dag meemaken en dan niet moe in de avond weer een terugreis maken kunt u nog nagenieten in ons mooie hotel gelegen vlak naast de kathedraal. Ook het hotel staat deze dag geheel in het teken van de grote historische processie van Onze-Lieve-Vrouw-der-Zieken. Gemakkeljk een hotel in Tournai boeken doet u door de link te volgen.